vodic-za-portparole-min.png

Vodič za portparole sudova u Srbiji

Godišnjim rasporedom poslova dodeljena vam je uloga portparola ili koordinatora za medije vašeg suda. Šta to znači kada dođete u sud sutra? Кako ćete ovo zaduženje obavljati savesno, blagovremeno i efikasno? Odakle da počnete?

Sasvim je prirodno da vam se ovakva pitanja roje u glavi onog trenutka kada shvatite šta vas sve čeka. Кako vam to ‘sve što vas čeka’ ne bi izgledalo kao nepoznanica ili vas držalo u neizvesnosti, ovaj Vodič sadrži smernice i praktične savete kako da se snađete na novim radnim zadacima. Кao što podnaslov Vodiča kaže – vi ste pravnici, obrazovali ste se da posao u sudu (bilo da ste sudijski pomćnik, sudija, sekretar suda, itd.) obavljate uz znanje i veštine koje su za to neophodne. Međutim, za posao portparola se (najverovatnije) niste obučavali, a on sa sobom nosi neke specifičnosti o kojima bi svakako bilo dobro da znate makar osnovno kako se u nekoj situaciji ne biste zatekli nespremni ili uložili mnogo truda i energije u pogrešnom smeru.

Pandemija korona virusa izazvala je krizu u celom svetu, a celu situaciju je dodatno usložila i prateća ‘infodemija’. I bez korona-krize, šum neverovatnog broja informacija koje kruže u etru - od tradicionalnih medija, preko društvenih mreža - otežava (umesto da olakšava) pravovremeno i tačno informisanje. Pravosuđe je od ključne važnosti za svako društvo, pa sudovi imaju veliku odgovornost da, kako u normalnim okolnostima, tako još i više tokom krize, blagovremeno informišu građane o svom radu, te promenama do kojih je došlo ili može doći, jer kriza utiče na način na koji svi obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti. Sudski portparoli su u tim situacijama oni koji moraju da budu spremni da brzo reaguju, da u dogovoru sa rukovodstvom suda izađu na vreme sa važnim informacijama, odaberu kanale kroz koje će te informacije plasirati, da iste formulišu tako da prenesu poruku jezikom koji je lišen suvišnog pravničkog žargona i svima razumljiv, te da reaguju ukoliko dođe do nesporazuma ili su potrebna dodatna pojašnjenja. Sve ovo je proces koji kad se razloži na faze deluje komplikovano; međutim, praksa čini da teče prilično jednostavno i uigrano, ukoliko postoji razumevanje i dogovor među kolegama.

Možda je to i najvažnije razumeti o poslu portparola u sudu – vi ste deo tima i da biste svoj posao obavljali kako treba potrebna vam je podrška i razumevanje drugih saradnika. Takođe, ono što postoji kao opis zaduženja jednog portparola u Sudskom poslovniku vrlo je šturo, pa vam neće dati dovoljno smernica kako da ovom poslu pristupite u praksi. Na kraju, portparol je, kao što će ovaj Vodič i pokazati, više od one osobe iz suda koja šalje dopise i saopštenja medijima – ako ovaj posao obavljate tako da vam je cilj da unapredite percepciju koju vaši sugrađani, najpre, a onda i šira javnost imaju o radu vaše institucije, onda na poziciji portparola suda možete nositi puno različitih šešira, odnosno obavljati više uloga od kojih svaka zahteva određene veštine kako biste na kraju bili i uspešni u onome što ste naumili. Ovaj Vodič pokušaće da slikovito predoči šta sve mogu biti zaduženja jednog portparola i pružiti praktične savete kako da se sa njima uspešno nosite.

 

Vodič možete pogledati i preuzeti OVDE. Prateće priloge možete pregledati na sajtu USAID-ovog Projekta vladavine prava.

 

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti