Od koga i čega može sudija da bude zavisan i kako se ispoljava „zavisnost“ sudstva?

Ukoliko ima integritet i dobro znanje i uslove rada, stalnost i nepremestivost, i ukoliko ima odgovarajuću materijalnu i socijalnu sigurnost, sudija ne bi trebalo da bude podložan uticajima. Međutim, postoje mnogi razlozi zbog kojih je u Srbiji sudija neotporan na uticaje.

Recimo, pre samo desetak godina, preko 800 sudija ostalo је preko noći bez posla, bez ikakvog postupka i obrazloženja, iako im je stalnost bila garantovana. Osim toga, sudija je samo čovek, kao i svaki drugi, koji ima određene strahove, stavove, nedostatke.

Događaj iz marta 2019, kad je od sudova prvo zahtevano da što strože kazne osobe koje su upale u zgradu Radio-televizije Srbije, a zatim, sutradan, da te iste osobe oslobode, govori o uticaju kome je teško suprotstaviti se. Takođe, kada visoki državni službenik, ministar ili predsednik Vlade ili Republike, javno izjavi da je policija svoje uradila i predala učinioce sudu, a da je sad samo na sudu da osudi, govori o tome da će svaka druga odluka osim osuđujuće biti nepoželjna i da će otvoriti rizik po karijeru sudije (napredovanje, disciplinsko kažnjavanje, prebacivanje u drugi sud ili drugo mesto, ili i razrešenje).

Nezavisnost sudija podrazumeva nezavisnost od svake vrste uticaja. Sudija je prilikom suđenja dužan da poštuje Ustav, zakone i druge propise, a dužan je i da održi svoju nezavisnost, kako u odnosu na druge grane vlasti tako i na ostale kolege (sudije, predsednike sudova i tužioce), kao i na druge nosioce društvene moći (finansijske, političke, medijske i dr.).

Zavisnost sudstva može biti direktna, odnosno zavisnost od nekih spoljnih faktora, ili indirektna, npr. autocenzura, kada sâm sudija unapred pretpostavlja kakva odluka bi bila u interesu određenog centra moći, te se ponaša u skladu s tim. Autocenzura u suđenju nije retka. Sudije se plaše da će pasti u nemilost ili da će im se neko (moćnik, predsednik suda) osvetiti ako donesu „nepoželjnu“ odluku (da će ih premestiti na lošije mesto, da neće napredovati, da će imati niža primanja i sl.). Autocenzura izaziva utisak da je sudija „u dosluhu“ drugom stranom. Baš na pitanju autocenzure se vidi da li sudija ima sve osobine koje su potrebne za obavljanje sudijske dužnosti (odvažnost, sigurnost, doslednost, principijelnost, spremnost da donese odluku – rečju, integritet).

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti