Kako da saznam da li me prisluškuju?

Da bi zakonito prisluškivanje imalo smisla, ono mora da ostane prikriveno. Lice koje se prisluškuje ne sme o tome da zna dok traje prisluškivanje. Možete da se obratite sudu, javnom tužiocu, policiji ili službama bezbednosti i da tražite od njih vaše podatke o ličnosti koje obrađuju, ali vam oni ne smeju dati taj podatak. Umesto toga, odgovoriće vam u roku od 15 dana pismenim putem da traženi podaci ne postoje.

 

Ako niste zadovoljni odgovorom, možete da se obratite Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (vidi ispod). Nadležni organ je dužan da Povereniku stavi na raspolaganje sve podatke, ali Poverenik ne sme da vam potvrdi da li ste prisluškivani ili ne. Jedino može da proveri da li se sve radi u skladu sa zakonom i da vas o tome obavesti. Ukoliko Poverenik otkrije da ste neovlašćeno prisluškivani, može da podnese krivičnu prijavu protiv odgovornog lica.

 

Možete da se obratite i svom telefonskom ili internet operateru, koji tehnički omogućava nadležnom organu da sprovodi zakonito prisluškivanje. Ovlašćeno lice operatera s bezbednosnim sertifikatom može da proveri da li ste pod merom prisluškivanja, ali ako utvrdi da su ispoštovani svi zakonski uslovi za prisluškivanje, ne sme da podeli s vama taj tajni podatak. Ukoliko pak utvrdi da nedostaje sudski nalog, operater treba da preduzme mere da zaustavi takvo nezakonito prisluškivanje i da o svemu obavesti nadležne organe.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa