Ustavna žalba

Ustavna žalba se podnosi Ustavnom sudu ukoliko vam je povređeno neko pravo koje predviđa Ustav Republike Srbije, uključujući i pravo na suđenje u razumnom roku. Ustavna žalba se može koristiti tek kada ste iskoristili sva druga sredstva, na primer, ukoliko se postupak u kojem ste bili stranka završio presudom koja nije doneta u vašu korist, ali smatrate da ipak postoji povreda ljudskog prava.

 

Ustavna žalba u slučaju povrede prava na suđenje u razumnom roku može se podneti kada smatrate da niste ostvarili zaštitu svog prava u postupku predviđenim Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razum­nom roku.

 

To mogu biti sledeće situacije:

 

\ ukoliko smatrate da je sud pogrešno procenio da ne postoji povreda prava na suđenje u razumnom roku u postupku koji ste pokrenuli prigovorom;

 

\ ukoliko smatrate da je sud neosnovano odbio vaš tužbeni zahtev za pravično zadovoljenje.

 

U oba slučaja, ustavna žalba se podnosi u roku od 30 dana od dana kada Vam je dostavljena odluka čijim ishodom niste zadovoljni.

 

Ustavni sud može usvojiti Vašu ustavnu žalbu i utvrditi povredu prava na suđenje u razumnom roku, te eventualno odrediti naknadu neimovinske štete za povredu prava.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa