Kome da prijavim korupciju?

Krivična dela je uvek najbolje prijaviti javnom tužiocu, jer će svaki drugi organ svakako morati da mu prosledi prijavu. Za druga krivična dela nadležan je veći broj tužilaštva širom zemlje, a za korupciju samo njih pet.

 

Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije postoje u četiri grada – u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, i oni su nadležni za celu Srbiju. Naravno, ne morate ići u Niš iz Bujanovca, u Kraljevo iz Priboja ili u Novi Sad iz Kikinde da biste prijavili korupciju nadležnom tužiocu. To možete učiniti i u najbližem osnovnom javnom tužilaštvu. Ova posebna odeljenja su od 1. marta 2018. jedina nadležna za gonjenje zloupotreba službenog položaja, primanja i davanja mita, davanja i primanja mita u vezi s glasanjem, trgovine uticajem i niza krivičnih dela privrednog kriminala.

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal će biti nadležno kada zloupotrebu vrši ili se podmićuje visoki javni funkcioner, kada se korupcijom nezakonito stiče preko 200 miliona dinara ili je korupcija u vezi s nekom javnom nabavkom vrednijom od 800 miliona dinara. Ono je takođe nadležno za korupciju koja je sporedno krivično delo kod organizovanih kriminalnih grupa, koje se bave, na primer, otmicama, trgovinom ljudima i narkotika i drugim teškim zločinima.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti