vodic-za-oslobodjenje-od-sudskih-troskovaremoved-1.jpg

Vodič za oslobođenje od sudskih troškova

U saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava YUCOM, MDTF-JSS je pripremio Vodič za oslobođenje od sudskih troškova: troškovi u parničnom postupku i kako ih se osloboditi

 

Vodič za oslobođenje od sudskih troškova namenjen je strankama (tužiocu i tuženom) u parničnom postupku. Vodič na jednostavan način prikazuje osnovne troškove postupka u parnici, daje uputstva kako se oni određuju, u kojim se rokovima plaćaju i koje su posledice neplaćanja troškova. Na taj način, stranka može da sagleda kakve su moguće posledice vođenja postupka po njeno imovno stanje i time ima osnovu da racionalnije sagleda odluku i način vođenja spora.

 

Osnovni cilj Vodiča je da unapredi finansijski pristup pravdi i da licima koja su ugroženog materijalnog stanja da uputstva kako da koriste pravo na oslobođenje od sudskih troškova. Multidonatorski poverenički fond za podršku sektoru pravosuđa u Srbiji, prilikom izrade Funkcionalne analize pravosuđa u Srbiji iz 2014. godine, beleži da se pojedinci s nižim prihodima odvraćaju od suda zbog troškova, tako da oslobođenje od plaćanja takse može da bude ključno da bi im se omogućio pristup. Posebno u radnopravnim sporovima, gde je u pitanju neisplaćena zarada, oslobođenje od plaćanja sudske takse može biti odlučujuće da li će lice nastaviti sa svojim zahtevom ili neće. Ipak, široka javnost prilično ograničeno razume opciju oslobođenja od plaćanja sudske takse, te stoga mnogi potencijalni korisnici odustaju od suda jer nisu svesni da mogu da imaju pristup ovoj mogućnosti.

 

Pre svega, date su informacije i uputstva na koji način se stranka može osloboditi plaćanja sudskih taksi, s obzirom da se ova vrsta oslobođenja troškova i primenjuje u praksi. Iako su u parnici retki slučajevi oslobođenja od svih troškova, koji su uslov i za postavljanje besplatnog zastupnika, prikazali smo modele predloga.

 

Vodič možete pogledati i preuzeti OVDE.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti