fotografija-dogadaja-1tematska-otvorena-vratavrsac-06062024.jpeg

U Vršcu sa građanima o besplatnoj pravnoj pomoći

 

Tematska otvorena vrata održana su 06. juna 2024. godine u prostorijama Osnovnog suda u Vršcu u prisustvu tridesetak građana. Tema kojom smo se ovaj put bavili je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

Naime, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći stupio je na snagu 1. oktobra 2019. godine. Uprkos tome što je prošlo gotovo nekoliko godina od početka njegove primene, veliki broj građana nije informisan o tome da ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, kao i kako može da ostvari ovo pravo. U situaciji svakodnevnih izmena propisa, čini se da besplatna pravna pomoć građanima nikada nije bila neophodnija.

 

Na događaju u Vršcu, građani su mogli da saznaju šta je besplatna pravna pomoć, kome je ona namenjena, koji su uslovi za njeno ostvarivanje, kako se podnosi zahtev za besplatnu pravnu pomoć, ko mogu biti pružaoci i kako da zaštite svoje pravo na besplatnu pravnu pomoć. Sagovornici na ovim Tematskim otvorenim vratima su bili Cveta Kajević, sudija i predsednica Osnovnog suda u Vršcu, kao i advokat Ilija Đurđević i predstavnik projekta ’Pravda za sve’, Dragiša Ćalić, koji je sumirao primenu besplatne pravne pomoći u Srbiji.

 

Teme koje su govornici obrađivali tokom svojih prezentacija obuhvatale su praktična iskustva u radu sa građanima kojima je potrebna pravna pomoć (strah građana i nepoverenje prema institucijama, nedostatak znanja o njihovim pravima); svest javnosti o sprovođenju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći; dostupnost informacija ili obrazaca u sudu (info pult, posteri/brošure); mogućnost oslobađanja od sudskih troškova i taksi; kategorije građana koji su isključeni iz primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći; gde građani mogu dobiti obrasce za besplatnu pravnu pomoć; kako mogu podneti obrasce (ličnim putem, poštom, elektronski), itd.

 

Kako konačne odgovore o tome da li ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć građani mogu dobiti u svojoj opštini, učesnici događaja su upućeni gde se nalazi i formular za podnošenje zahteva za pravnu pomoć sa savetima za njegovo popunjavanje.

 

Ovaj događaj u Vršcu je pokazao da postoji značajan nedostatak informisanosti među građanima o pravu na besplatnu pravnu pomoć te je potrebno preduzeti dodatne mere kako bi se povećala svest i dostupnost ovih informacija, naročito u sudovima i javnim ustanovama. Učesnici su istakli potrebu za kontinuiranom edukacijom i podrškom za građane kako bi bolje razumeli svoja prava i procedure za ostvarivanje besplatne pravne pomoći. Predloženo je organizovanje dodatnih edukativnih sesija i radionica na ovu temu.

 

Učesnici su takođe govorili o problemu straha i nepoverenja građana prema institucijama, što često dovodi do toga da ne traže pomoć koja im je potrebna. Potrebno je raditi na jačanju poverenja i pružanju podrške građanima.

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti