1minmin.jpg

Saradnja lokalnih institucija radi unapređenja informisanosti građana Pirota o pravu i pravima

Protekle srede, 25. septembra 2024. godine, u prostorijama Osnovnog suda u Pirotu, u saradnji sa partnerima iz Foruma sudija Srbije, podržali smo drugi sastanak Saveta za pravdu po meri čoveka.

 

Sastanak je okupio predstavnike lokalnih institucija ključnih za to kako građani Pirota i okoline pristupaju pravdi i ostvarivanju svojih prava, uključujući sudije i sudijske saradnike Osnovnog i Višeg suda u Pirotu, javne tužioce Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Pirotu, predstavnike Policijske uprave Grada Pirota, direktorku Nacionalne službe za zapošljavanje, direktorke Centara za socijalni rad iz Pirota i Bele Palanke, kao i predstavnike udruženja građana, poput udruženja žena "Lav," MNRO Pirot i Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Dodatno, sastanku su prisustvovali medijator i predstavnici kancelarije Ombudsmana iz Niša.

 

Gosti sastanka bili su Endrju Solomon i Milena Jenovai, predstavnici USAID-a. Gospodin Solomon je na početku govorio o značaju formiranja i rada lokalnih Saveta, ističući da ovaj koncept koji već uspešno funkcioniše u drugim zemljama može doprineti jačanju poverenja građana u institucije i u Srbiji. Naglasio je da je uspeh u ostvarivanju pravde moguć samo kroz koordinisanu saradnju svih relevantnih aktera.

 

Tokom sastanka predloženo je nekoliko ključnih aktivnosti na kojima bi Savet mogao da radi u narednih godinu dana kako bi se unapredila saradnja između institucija i poboljšalo informisanje građana:

 

  • Intenziviranje saradnje sa medijima: predstavnici institucija će kroz gostovanja u medijima pojasniti građanima pojedine aspekte svojih nadležnosti, pružajući im potrebne informacije i edukaciju o rešavanju pravnih problema sa kojima se suočavaju.

  • Animiranje mladih: uspostavljanje saradnje između suda i srednjih škola kako bi se organizovale simulacije suđenja, s posebnim fokusom na vršnjačko nasilje.

  • Edukacija građana i mladih: osvetljavanje razlika u nadležnostima različitih institucija kako bi građani znali kome da se obrate za rešavanje određenih problema.

  • Nedelja medijacije: organizovanje nedelje posvećene rešavanju starih predmeta putem medijacije, uz fokus na efikasno rešavanje dugogodišnjih slučajeva.

  • Posete sudu: organizacija poseta mladih ljudi Osnovnom sudu s ciljem smanjenja predrasuda i podizanja svesti o ulozi, značaju i načinu rada ove institucije.

  • Posete Policijskoj upravi: upoznavanje mladih sa radom i nadležnostima Policijske uprave kroz organizovane posete.

 

Učesnici su dodatno istakli potrebu za boljom koordinacijom i zajedničkim pristupom u cilju efikasnijeg pružanja pravne pomoći i informacija građanima, čime bi se smanjio jaz između institucija i zajednice.

 

Više o atmosferi i utiscima sa jučerašnjeg sastanka možete pogledati u izveštajima lokalnih medija ovde i ovde.

 

Lokalni savet za pravdu po meri čoveka jedan je od 6 koje smo uspostavili u opštinama i gradovima širom Srbije. Pored Pirota, Saveti funkcionišu u Nišu, Požegi, Somboru, Vršcu i Pančevu.

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti