naslovna-za-info-kioske.jpg

Prvi Info kiosk instaliran u Osnovnom sudu u Požegi

Informacije na klik – na to smo navikli u bankama, možda po nekoj instituciji, ali u sudu?

 

Od juče menjamo i tu praksu: u holu Osnovnog suda u Požegi građanima ove varoši u Zapadnoj Srbiji dostupan je info kiosk – interaktivni uređaj koji nudi informacije o svemu što vam kao stranki u postupku ili pak nekome ko je samo svratio da nešto pita u sudu može pasti na pamet.

 

Kiosk nudi različite informacije grupisane u 4 kategorije:

 

  • Kada se nađete u sudu – kroz ovaj modul građani mogu da dobiju sve servisne informacije i da saznaju kako da, na primer, izvrše uvid u spise, podnesu pritužbu predsedniku suda, ili zatraže oslobođenje od plaćanja sudske takse. Posebna olakšica su QR kodovi čijim jednostavnim skeniranjem kamerom mobilnog telefona građani preuzimaju sve potrebne obrasce. Uz to, omogućena je i pretraga mape pružalaca besplatne pravne pomoći sa kontaktima za odabrani grad/opštinu u Srbiji.

 

  • Vodiči i pitanja i odgovori – korisnicima suda je omogućen pristup bogatoj biblioteci Vodiča na različite teme, te najčešćim pitanjima i odgovorima koji se nalaze na našem sajtu – portalu Otvorena vrata pravosuđa.

 

  • Informacije o sudu - Zgrada suda u Požegi kuća je i drugim pravosudnim institucijama, pa tako mapa ovog objekta omogućava jednostavno snalaženje po spratovima, sudnicama, kancelarijama. Uz to, info kiosk omogućava i pristup rasporedu suđenja za taj dan.

 

  • Vaše mišljenje nam je važno - Info kiosk nudi i mogućnost građanima da podele mišljenje na teme koje se tiču razumevanja i poznavanja funkcionisanja pravosudnog sistema.

 

Pristup info kiosku omogućen je i za osobe sa invaliditetom putem prilagođenih funkcija ekrana, kao i pristupom servisu ’Čitaj mi’ koji je aktiviran na portalu Otvorena vrata pravosuđa.

 

Kako info kiosk izgleda i funkcioniše možete pogledati u ovom videu.

 

Nadamo se da će ovaj uređaj zaživeti i biti od koristi građanima Požege. Naš plan je da u narednom periodu i drugi sudovi dobiju ovakve interaktivne kioske, kao i da proširimo dijapazon informacija koje su dostupne putem kioska.

 

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti