fotografija-dogadaja-1sve-u-vezi-sa-razvodom-pred-sudommladenovac-17092024.jpg

Otvorena vrata suda prvi put u Mladenovcu

U utorak, 17. septembra 2024. godine po prvi put USAID-ov projekat 'Pravda za sve' organizovao je tematska Otvorena vrata pravosuđa u saradnji sa Osnovnim sudom u Mladenovcu i to na temu razvoda pred sudom.

 

Razvod braka je tema koja, nažalost, u poslednje vreme postaje sve aktuelnija u Srbiji, prvenstveno zbog rastućeg trenda broja razvedenih brakova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se beleži konstantan porast broja razvoda. Ovi podaci ukazuju na duboke promene u društvenim normama i izazove s kojima se suočava pravosudni sistem u pogledu zaštite prava i interesa svih uključenih strana, naročito dece. U takvom kontekstu, analiza postupaka razvoda pred sudom postaje neophodna za razumevanje šire slike o uticaju ovih promena na društvo u celini.

 

Događaju je prisustvovalo oko 25 građana i građanki Mladenovca i okoline. Događajem je moderirala Кatarina Toskić. Na panelu posvećenom temi razvoda braka, sudije iz Osnovnog suda u Mladenovcu pružile su sveobuhvatan uvid u različite aspekte postupka razvoda, od pokretanja postupka do odlučivanja o roditeljskim pravima i izdržavanju deteta.

 

Dragan Urošević je obradio ključne elemente pokretanja postupka razvoda, uključujući razlike između postupka pokrenutog po tužbi i onog po sporazumu stranaka. Takođe je detaljno objasnio postupanje suda u slučajevima kada se tokom postupka razvoda otkrije da je bilo nasilja u porodici, naglašavajući značaj pravne zaštite za ugrožene strane.

 

Nevenka Janošević je govorila o odlukama suda koje se odnose na vršenje roditeljskog prava, starateljstvu nad detetom i prebivalištu deteta nakon razvoda. Ona je istakla važnost saradnje s centrom za socijalni rad u ovim procesima, kao i modele viđenja deteta sa drugim roditeljem.

 

Ilija Milosavljević je obradio pitanja zakonskog izdržavanja deteta, uključujući uslove za izdržavanje maloletnog i punoletnog deteta tokom redovnog školovanja, kao i izdržavanje supružnika. Poseban naglasak stavljen je na mogućnost izmene odluke suda u slučaju promenjenih okolnosti.

 

Tokom diskusije koja je usledila nakon izlaganja sudija, učesnici iz publike postavljali su pitanja o mogućnostima revidiranja alimentacije, pomirenja stranaka tokom procesa razvoda, angažovanju veštaka i mehanizmima za sprečavanje zloupotrebe prava u cilju odugovlačenja postupka.

 

Zaključci sa ovog skupa ukazuju na to da je parovima tokom prolaska kroz ovaj proces potrebna bolja podrška kako bi se unapredilo razumevanje i smanjili negativni efekti, posebno na decu. Vršenje roditeljskog prava nakon razvoda postaje sve složenije, posebno kada su u pitanju zajedničko starateljstvo i prava na viđanje deteta. Sudovi često moraju da balansiraju između najboljih interesa deteta i prava roditelja, što zahteva pažljiv pristup i podrazumeva blisku saradnju sa centrima za socijalni rad.

 

Na kraju, konstatovano je i da je nasilje u porodici čest pratilac razvoda, te da sudovi moraju biti posebno oprezni u ovim slučajevima. Neophodno je obezbediti odgovarajuću pravnu zaštitu za žrtve nasilja, uključujući primenu zaštitnih mera.

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti