fotografije-dogadaja-1primena-zakona-o-bpp-u-sistemu-socijalne-zastite-zajecar-22042024.jpeg

Osnaživanje centara za socijalni rad istočne Srbije za primenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

U cilju promovisanja efikasnije primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u sistemu socijalne zaštite, USAID-ov projekat "Pravda za sve" je u saradnji sa Komorom socijalne zaštite organizovao jednodnevnu obuku za predstavnike centara za socijalni rad sa istoka Srbije. Obuka je održana 22. aprila u skupštinskoj sali Gradske uprave Grada Zaječara, a okupila je zaposlene u sistemu socijalne zaštite iz Negotina, Boljevca, Sokobanje, Zaječara, Knjaževca, Pirota, Paraćina i Bora.

 

Obuku, koja je za cilj imala da učesnike upozna sa relevantnim odredbama zakona i osnaži u primeni istog, vodile su advokatice dr Katarina Golubović i Milena Vasić, stručnjakinje iz oblasti ljudskih prava. Kroz svoje bogato iskustvo i znanje, one su učesnicima omogućile da steknu adekvatno razumevanje zakonskih odredbi i praksi vezanih za besplatnu pravnu pomoć.

 

S obzirom na to da su korisnici socijalne zaštite često baš oni građani kojima je potrebna besplatna pravna pomoć kako bi ostvarili neko svoje pravo, upoznavanje zaposlenih iz centara za socijalni rad sa ovim zakonom od velikog je značaja kao prvi korak u ovom postupku. Tokom obuke, oni su dobili osnovna znanja o funkcionisanju sistema besplatne pravne pomoći, sa posebnim fokusom na određivanje kategorija građana koji mogu ostvariti to pravo i uslove pod kojima to mogu učiniti. Takođe, informisani su o obimu usluga koje obuhvata besplatna pravna pomoć i ukazano im je na pružaoce te vrste pomoći kojima mogu uputiti građane koji im se obrate, a za koje utvrde da imaju osnov za ostvarivanje ovog prava. Naglašeno je i u kojim situacijama je besplatna pravna pomoć nedozvoljena i koji su mogući troškovi koje korisnici mogu imati, čak i ako im se odobri pravo na besplatnu pravnu pomoć.

 

Učesnici su posebno istakli važnost novih saznanja o tome ko je sve registrovan kao pružalac besplatne pravne pomoći, uključujući i javne beležnike, o čemu pre obuke nisu imali informacije, kao i pojašnjenja u vezi kategorija građana koji imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. Kao glavnu prednost obuke istakli su njen praktičan aspekt, razgovor i razmenu iskustava iz prakse i konkretna rešenja određenih situacija.

 

Obuka je akreditovana kod Komore socijalne zaštite kao deo kontinualne profesionalne edukacije zaposlenih. USAID-ov projekat "Pravda za sve" i Komora organizovaće u maju još jednu ovakvu obuku za predstavnike centara za socijalni rad iz drugih delova Srbije.

 

Prijavite se

Pretraga