little-kid-holding-broken-drawing-minasasasasas-min.jpg

Odgovori na sporna pitanja u vezi sa razvodom

Razvod je tema koja izaziva veliku pažnju i brojne dileme među građanima. Upravo zbog toga smo 15. oktobra 2024. godine organizovali interaktivan online događaj na ovu temu, putem Zoom platforme, koji je prenošen uživo na našem Facebook profilu. Stručnjakinje iz oblasti prava i psihologije, sudija Tanja Pavlović Nedeljković iz Apelacionog suda u Kragujevcu i psihološkinja Jelena Stojinović iz Centra za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici, pridružile su nam se u ovoj važnoj diskusiji, dok je moderatorka Nastasija Stojanović vodila razgovor.

Tokom diskusije, sagovornice su se fokusirale na ključne aspekte postupka razvoda i odgovarale na brojna pitanja koja najčešće muče one parove i porodice koji se nađu u ovoj situaciji. Objasnile su da postupak razvoda može trajati različito, u zavisnosti od složenosti slučaja.

Govoreći o dokazima, istakle su da je važno prikupiti relevantne informacije koje će pomoći sudu da donese pravednu odluku, posebno kada je reč o starateljstvu nad decom. Sudija Pavlović Nedeljković objasnila je ulogu suda u regulisanju alimentacije, naglašavajući da sudovi imaju obavezu da obezbede odgovarajuće iznose koji će omogućiti deci da vode normalan život. Sagovornice su takođe razgovarale o mogućnosti zajedničkog starateljstva, koje je sve prisutnije u sudskoj praksi. Istakle su važnost dogovora između roditelja i saradnje s relevantnim institucijama. U vezi s pitanjem podele zajedničke imovine, naglašeno je da se ovaj proces može obaviti sporazumno, ali i kroz sudske postupke ukoliko dođe do nesuglasica.

Kada je reč o emocionalnom aspektu razvoda, Jelena Stojinović je govorila o tome kako razvod može uticati na decu različitih uzrasta. Preporučila je roditeljima da se pripreme i razgovaraju s decom o procesu na način koji je primamljiv za njihov uzrast, kako bi im pomogli da se lakše prilagode promenama. Takođe, naglasila je važnost profesionalne podrške, kao što je uključivanje psihologa, ukoliko deca pokazuju znakove emocionalne nestabilnosti.

Tokom diskusije objašnjene su i pravne mogućnosti kada jedan od supružnika ne želi da pristane na razvod, kao i načini zaštite imovinskih prava tokom braka i razvoda. Na kraju, objašnjena je uloga medijacije kao potencijalnog rešenja za sukobe tokom razvoda, uz napomenu da medijacija može pomoći u postizanju dogovora između stranaka i smanjenju tenzija.

 

Glavni zaključci jučerašnje diskusije pokrivaju ova tri aspekta procesa razvoda:

  • Neophodna je dodatna podrška supružnicima i deci tokom i nakon procesa razvoda, posebno kroz stručnu pomoć psihologa i savetnika.

  • Zajedničko starateljstvo može biti uspešan model ukoliko roditelji budu spremni na saradnju, dok sudovi moraju pažljivo razmotriti sve okolnosti u svakom slučaju.

  • Medijacija u procesu razvoda pokazala se kao korisna praksa koja može smanjiti tenzije i ubrzati proces dogovora između supružnika.


Događaj je okupio zainteresovanu publiku u onlajn formatu, koja je aktivno učestvovala postavljanjem pitanja, čime je dodatno obogatio diskusiju.

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti