Nastavak razgovora o nasilju u porodici u Osnovnom sudu u Ivanjici

U Osnovnom sudu u Ivanjici uspešno je organizovan događaj Tematska otvorena vrata posvećen prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici. Događaj je otvorio sudija Vojislav Milanović, koji je prisutne upoznao s pravnim okvirom i važnošću razumevanja nasilja u porodičnom kontekstu.

Na skupu su govorili i Jelena Ćurčić, javni tužilac iz Požege, i Milica Gavrilović, socijalna radnica iz Guče. Jelena Ćurčić je detaljno objasnila ulogu tužilaštva i policije u procesuiranju nasilja u porodici, dok je Milica Gavrilović iznela izazove s kojima se socijalne službe suočavaju pri prvim kontaktima sa žrtvama.

Govornici na događaju su razgovarali o različitim merama zaštite predviđenim Porodičnim zakonom i Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i o iskustvima u njihovoj primeni. Posebna pažnja bila je posvećena izazovima u otkrivanju i prijavljivanju nasilja, kao i važnosti sprečavanja sekundarne viktimizacije žrtava.

Diskusija je takođe obuhvatila teme međugeneracijskog nasilja i položaja dece kao direktnih i indirektnih žrtava. Učesnici su istakli važnost obaveštavanja žrtava o hitnim merama i praksama u njihovoj implementaciji.

Događaj "Tematska otvorena vrata" potvrdio je značaj saradnje između pravosudnih organa, centra za socijalni rad, i zdravstvenih institucija u borbi protiv nasilja u porodici. Skup je završen otvorenim pitanjima učesnika, naglašavajući potrebu za kontinuiranim edukacijama i dijalogom o ovom važnom društvenom problemu.

Lokalni mediji kao što su Ivanjički radio i Info liga, su ispratili  događaj.

Sudija Vojislav Milanović je u izjavi za  Ivanjički radio rekao je da je problem nasilja u porodici: " ne samo problem manjih sredina, već i same države Srbije koja će zaista morati da rešava ovaj problem koji je sve prisutniji." Dragiša Ćalić, ekspert za pristup pravdi projekta „Pravda za sve“, dodao je da: " projekat Pravda za sve sprovodimo kako bi upoznali građane sa nasiljem koje je sve prisutnije. I dalje građani posmatraju sud sa velikom nelagodom, a same sudije ili advokati kada se nađu u postupku i sami kažu da im nije prijatno." Ove izjave potvrđuju neophodnost daljeg rada na povećanju transparentnosti i pristupačnosti pravosuđa u borbi protiv porodičnog nasilja.

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti