picture3fffffff.jpg

Godišnje savetovanje Udruženja sudija prekršajnih sudova Republike Srbije

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) tradicionalno podržava rad prekršajnih sudova u Srbiji u proteklih više od 10 godina. Tako je bilo i ovog oktobra kada smo u saradnji sa partnerima iz Foruma sudija Srbije, kao i sa USAID-ovim Projektom za unapređenje javnih nabavki, podržali Udruženje sudija prekršajnih sudova u organizaciji godišnje konferencije.

 

Mark Lasman, direktor našeg projekta, obratio se u uvodnom delu okupljenim sudijama i predstavio koncept pravde po meri čoveka, što je rukovodeći princip u realizaciji projekta ’Pravda za sve’ koji ima za cilj da osnaži građane da bolje razumeju pravo i zakone kako bi mogli da ostvare, odnosno zaštite svoja prava.

 

Gdin Lasman osvrnuo se i na rad Saveta za pravdu po meri čoveka koje smo u prvoj godini uspostavili u Požegi, Somboru, Nišu, Pirotu, Vršcu i Pančevu, na taj način utemeljujući ključnu platformu za uključivanje zajednice u dijalog o unapređenju usluga u okviru pravnog sistema na lokalnom nivou. Prekršajni sudovi u ovim lokalnim zajednicama takođe su deo ovih lokalnih Saveta.

 

Tokom radnog dela savetovanja, uz podršku Foruma sudija Srbije, predstavljen je priručnik namenjen da prekršajnim sudijama olakša prepoznavanje žrtava trgovine ljudima koji se mogu javiti kao izvršioci u predmetima iregularne migracije, prostitucije, prosjačenja i povrede radnih prava. Ovo se odnosi na posebno osetljive kategorije poput maloletnika, žena, migranata, radnika ili prosjaka. Priručnik su predstavili njegovi autori – prof. dr Milan Žarković i sudije Prekršajnog suda u Beogradu, Milica Milić i Kosta Mitrović. On sadrži konkretne indikatore i praktične korake koje prekršajne sudije mogu preduzeti kako bi žrtvama omogućili adekvatnu podršku i pomoć.

 

Savetovanje je bilo prilika i da najavimo saradnju sa najvećim prekršajnim sudom u Srbiji – Prekršajnim sudom u Beogradu. U saradnji sa predsednicom suda, Oliverom Ristanović, realizovaćemo adaptaciju jednog dela suda tako da unapredimo njegovu pristupačnost za osobe sa različitim vrstama invaliditeta. Instaliraćemo i interaktivni informativni kiosk u ovom sudu kako bi građani na brz i jednostavan način mogli da se informišu o sudu i sudskom postupku, te o svojim pravima.  

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti