fla-1-min.jpeg

Forum o besplatnoj pravnoj pomoći obeležio pet godina implementacije Zakona

Danas smo u saradnji sa partnerima iz Evropske unije zajednički podržali Ministarstvo pravde u organizaciji Foruma o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

Forum je, kako je istakla ministarka Popović, prilika da se kroz dijalog i razmenu iskustava formulišu smernice za dalje razvijanje sistema besplatne pravne pomoći, jer je cilj državnih organa uključenih u taj proces  da besplatna pravna pomoć pod jednakim uslovima bude dostupna svim građanima.

 

Ambasador SAD, Kristofer Hil, istakao je da je pitanje besplatne pravne pomoći važno kako bi svi građani Srbije, bez obzira na svoj materijalni položaj, veru, naciju, imali jednak pristup pravdi. Kroz USAID-ov projekat ‘Pravda za sve’ SAD će nastojati da informacije o pravima, obavezama i načinima za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć dođu do što više građana, posebno onih iz osetljivih grupa, jer je cilj pravda po meri čoveka.

 

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, naglasio je da se jačina pravnog sistema jedne države meri dostupnošću pravde najranjivijim grupama.

 

U radnom delu Foruma, okupljeni predstavnici lokalnih samouprava, advokature, pravnih fakulteta, međunarodnih organizacija i civilnog društva imali su prilike da čuju više o iskustvima različitih pružalaca besplatne pravne pomoći u toku proteklih 5 godina realizacije Zakona koji je usvojen 2019. godine. Predstavili smo i razgovarali i o nacrtu modela kodeksa profesionalne etike za pružaoce besplatne pravne pomoći.

 

Predstavnici pravnih fakulteta iz Novog Sada, Niša i Beograda govorili su o pravnim klinikama u okviru kojih student stiču znanja i veštine da pod supervizijom profesora i advokata pružaju pravnu pomoć i podršku građanima. Organizacije civilnog društva izložile su iskustva u radu na pružanju besplatne pravne pomoći posebno osetljivim grupama kao što su tražioci azila ili žene žrtve nasilja.

 

Od kolega sa Programa podrške jačanju vladavine prava u Srbiji, koji finansiraju zajednički EU i Nemačka, a realizuje GIZ, čuli smo uporedno pravni prikaz najboljih EU praksi u pružanju besplatne pravne pomoći, kao i najavu komunikacione kampanje usmerene na informisanje građana Srbije o dostupnosti ovog mehanizma zaštite i ostvarivanja različitih prava.

 

Zahvaljujemo se svim učesnicima Foruma!

 

 

Prijavite se

Pretraga

Alati Pristupačnosti