Kako komitet reaguje u posebno hitnim okolnostima?

Komitet može u bilo kom trenutku u toku postupka, a naročito ukoliko to zatražite od njega u predstavci, da zahteva od države da preduzme određene mere kako bi se sprečilo nanošenje nepopravljive štete podnositelju/podnositeljki predstavke ili mogućim žrtvama. Te mere se nazivaju privremene mere. Ukoliko ih komitet izrekne, to ne znači da će zapravo i prihvatiti Vašu predstavku.

 

Privremena mera je odluka komiteta koja se izriče državi kako bi se sprečile radnje čije posledice kasnije nije moguće otkloniti. One se najčešće donose kada postoji opasnost od izvršenja smrtne kazne ili deportacije u neku zemlju gde postoji opasnost da će osoba biti mučena.

 

Ponekad je potrebno i do nekoliko radnih dana kako bi komitet obradio zahtev za privremenom merom i stoga je potrebno da taj zahtev uputite što pre, a naročito pre izvršenja onoga što želite da sprečite privremenom merom.

 

Zahtev za izricanje privremene mere nije uslovljen iscrpljivanjem pravnih lekova kao što je to slučaj kod prihvatljivosti predstavke.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti