Da li je opomena pred utuženje samo dodatni trošak?

Predaji tužbe sudu može prethoditi opomena pred utuženje koja se direktno dostavlja drugoj strani, a koja ima za cilj rešavanje spornog pitanja mirnim putem. Tuženi se poziva da nešto učini u ostavljenom roku i upozorava se da će tužba biti predata sudu posle isteka tog roka.

 

Ova stavka u postupku u većini slučajeva nije obavezna i služi da potencijalno skrati vreme i troškove i jednoj i drugoj strani. Za ovaj korak se najčešće odlučuje kada je ishod postupka vrlo izvestan. Treba znati da, u slučaju da tuženi postupi po opomeni i postupak ni ne dođe do suda, trošak pisanja opomene pred utuženje snosi tužilac.

 

Ukoliko ste potencijalni tuženi u ovoj priči, a vrlo je izvesno da postupak pred sudom neće biti okončan u Vašu korist, postupanjem po opomeni izbeći ćete eventualne troškove svog advokata i troškove advokata druge strane.

 

Prema Advokatskoj tarifi, opomena pred utuženje tarifira se u iznosu od 50% iznosa propisanog za podnošenje tužbe. Važno je napomenuti i da, ukoliko dođe do pokretanja sudskog postupka, pri konačnom odlučivanju o troškovima postupka sud neće priznati trošak sastavljanja opomene, budući da se radi o radnji koja nije učinjena tokom samog postupka, već pre njegovog pokretanja.

 

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa