Šta se dešava kada dođem na suđenje?

Ispred sudnice

Iako u parnici nije obavezno prisustvo stranaka, svedok može očekivati susret s licima koja učestvuju u postupku već u hodniku, pred sudnicom u kojoj se održava suđenje. Osim stranaka, suđenju prisustvuju advokati, veštaci, stručni savetnici, kao i drugi svedoci. Svi su pozvani da dođu u isto vreme, kada je predviđeno održavanje ročišta. Po pravilu, svi dolaze desetak minuta ranije. Svedoci najčešće poznaju stranke i advokate, te nije zabranjen međusobni razgovor. Ipak, nije uputno razgovarati o samom predmetu spora ispred sudnice.

 

Zajednički ulazak u sudnicu

Po pravilu, zaposleni u sudu pozivaju sve učesnike, pa i svedoka, da uđu u sudnicu, time što prozivaju imena ili nazive tužioca i tuženog. Nakon što svi uđu, sudija utvrđuje ko je prisutan, kako bi utvrdio da li su ispunjeni uslovi da se održi suđenje.

 

Moguće odlaganje !!!

U ovom trenutku se može desiti da sud odluči da se ročište odlaže, što znači da ćete ponovo morati da dođete u sud. Sudija će Vam ili na licu mesta saopštiti kada ponovo morate pristupiti, što će i uneti u zapisnik s odloženog ročišta, ili će Vam naknadno uputiti poziv. Imajte na umu da možete tražiti da Vam se preda kopija zapisnika s tog ročišta. Kopija zapisnika Vam može biti potrebna da dokažete poslodavcu da morate ponovo u sud, što povlači odsustvo s posla.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti