ŠTA SE DEŠAVA NAKON ŠTO EVROPSKI SUD DONESE PRESUDU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE?

U dosadašnjoj praksi se nije desilo da je Republika Srbija odbila da izvrši bilo koju presudu ESLJP-a koja je doneta protiv nje. Neke od presuda je izvršila sa zakašnjenjem i to su najčešće slučajevi kada je potrebno izmeniti zakonodavstvo ili preduzeti neku meru koja je ustanovljena pilot presudom.

 

Jedan od primera jeste i slučaj „nestalih beba“, u kojem je Sud naložio Srbiji da u roku od godinu dana od pravnosnažnosti preduzme odgovarajuće mere i donese poseban zakon da osigura uspostavlјanje mehanizma s cilјem obezbeđenja pojedinačnog obeštećenja svim roditelјima u situaciji kao što je bio slučaj Zorice Jovanović. Srbija je usvojila zakon tek 2020. godine, iako je presuda bila doneta 2013. godine. U periodu izrade zakona, Komitet Saveta Evrope je vršio nadzor nad njegovom pripremom i dao saglasnost na kraju postupka na njegovu sadržinu.

 

Što se tiče presuda u kojima je Srbija obavezana na isplatu novčanog iznosa, sve su izvršene u roku od tri meseca koji Sud ostavi državi za dobrovoljno izvršenje.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa