ŠTA KADA SE SAOBRAĆAJNA NEZGODA DOGODI U INOSTRANSTVU?

Sistem zelene karte nastao je u prošlom veku. On omogućuje prelaz vozila preko državne granice uz priznavanje polise obaveznog osiguranja u saobraćaju koja je zaključena u državi porekla vozila. Uz polisu, bilo je potrebno posedovati i poseban obrazac zelene boje, takozvani zeleni karton. U međuvremenu, većina država iz Sistema zelene karte potpisala je međunarodni sporazum poznatiji kao Multilateralni garantni sporazum, čime je zeleni karton izbačen iz upotrebe.

 

Republika Srbija je potpisala pomenuti sporazum i od 1. januara 2012. godine, za ulazak vozila srpskih registracija na teritoriju zemlje članice Sistema zelene karte i potpisnice Multilateralnog garantnog sporazuma dovoljna je samo važeća polisa osiguranja od autoodgovornosti. Potpisivanjem Briselskog sporazuma o uzajamnom priznavanju osiguranja vozila sa Srbijom, Kosovo se od 12. avgusta 2015. godine može svrstati u tu grupu teritorija.

 

Zeleni karton je neophodan za putovanje u neku od jedanaest članica Sistema zelene karte koje nisu potpisale Multilateralni garantni sporazum: Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Iran, Severnu Makedoniju, Albaniju, Tunis, Maroko i Azerbejdžan. Za ostale države sveta, pri ulasku je potrebno kupiti polisu graničnog osiguranja, a postupak naknade štete je regulisan bilateralnim sporazumima sa svakom državom ponaosob.

 

Ukoliko građanin Republike Srbije pretrpi materijalnu i/ili nematerijalnu štetu u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na tlu neke od država Sistema zelene karte, za naknadu štete biće nadležno osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu osiguranja od autoodgovornosti u slučaju da je štetu prouzrokovalo „domaće“ vozilo, gledano iz ugla te države.

 

U drugim situacijama, to jest kada štetu prouzrokuje vozilo iz treće države (npr. vozilo nemačkih registracija ošteti vozilo srpskih registracija u Grčkoj), za naknadu štete biće nadležan biro zelene karte države u kojoj se nezgoda dogodila.

 

Podnošenje zahteva za naknadu štete prema inostranom osiguravajućem društvu ili inostranom birou možete izvršiti putem pošte ili imejla, ili uz pomoć advokatskih kancelarija i agencija iz oblasti osiguranja koje imaju iskustva u tom polju delovanja.

 

Za pomoć u određivanju nadležnog osiguranja ili biroa na raspolaganju stoji Biro zelene karte pri Udruženju osiguravača Srbije.

 

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti