ŠTA JE AUTOODGOVORNOST?

Osiguranje od autoodgovornosti (AO), to jest obavezno osiguranje motornih vozila ili obavezno osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, što bi bio potpun naziv, predstavlja tekovinu industrijalizacije sveta u 19. veku i pojave prvih motornih vozila, koja su sama po sebi imala svojstvo „opasnih stvari“. Osiguranje od autoodgovornosti imalo je za cilj da obešteti svakoga ko je pretrpeo štetu krivicom drugih lica (isključivom ili podeljenom), upotrebom motornih vozila.

 

Autoodgovornost je u savremenom svetu zadržala svoj humani karakter i postala neizbežan deo svakodnevice, s obzirom na napredak saobraćajnog sektora i mnogostrukog uvećanja broja vozila, posebno imajući u vidu kopene puteve. Princip je ostao isti. Dakle, svako ima pravo na nadoknadu štete prouzrokovane upotrebom motornog vozila od strane drugog lica.

 

Da bi se to pravo ostvarilo, u najvećem broju slučajeva biće potrebno da se pokrene postupak za naplatu štete kod osiguravajućih društava, koja su, kao finansijske institucije, ovlašćena da prodaju polise obaveznog osiguranja (AO polise).

 

Prema podacima Narodne banke Srbije od 31. 12. 2022. godine, u Srbiji posluje 11 osiguravajućih društava koja dele tržište prodaje polisa obaveznog osiguranja, i to: AMS osiguranje, DDOR Novi Sad, GENERALI osiguranje, GLOBOS osiguranje, GRAWE osiguranje, MILENIJUM osiguranje, TRIGLAV osiguranje, UNIQA neživotno osiguranje, DUNAV osiguranje, SAVA neživotno osiguranje i WIENER STADTISCHE osiguranje. Tako je za celu 2022. godinu prodato ukupno 2.810.204 AO polisa, od čega najveći udeo imaju DUNAV osiguranje (skoro 30%) i GENERALI osiguranje (preko 18%).

 

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa