DA LI TREBA DA DOSTAVIM NEKE DOKAZE?

Kao građani nemate dužnost da utvrđujete da li je zaista došlo do zloupotreba i ko su krivci, niti da prikupljate dokaze. Dovoljno je da prijavite sumnju o tome da se dogodila neka nezakonita ili štetna pojava. Međutim, ako pre prijavljivanja želite da steknete snažnije uverenje o događaju ili da otklonite nedoumice, ponekad i za to postoji pouzdan način.

 

Neke provere su potpuno bezbedne, jer ih možete obaviti anonimno, uvidom u javne registre na internetu ili pretragom podataka na sajtovima državnih organa. U stvari, do saznanja ili sumnje o tome da je prekršeno neko od pravila doći ćete tek nakon uvida u preliminarne ili konačne izveštaje o finansiranju kampanje koje su učesnici predali Agenciji za sprečavanje korupcije.

 

Ukoliko se sumnja koju prijavljujete odnosi na informacije koje ste pronašli na internetu, biće od koristi da sačuvate tu internet stranicu tako što ćete snimiti ekran (screenshot), jer njen sadržaj može biti naknadno uklonjen.

 

Ako je nezakonitoj radnji prisustvovao još neko ko može da potvrdi vaše navode, zabeležite imena tih osoba.

 

Kako god bilo, ako prikupite i dostavite više kvalitetnih dokaza, time ćete olakšati rad pojedinaca u državnim organima koji savesno vrše svoju dužnost i smanjiti prostor za izgovore i odugovlačenje onima čiji su motivi suprotni.

Prijavite se

Pretraga

Vaše mišljenje nam je važno i zato vas molimo da izdvojite 2 minuta vremena i popunite anketu na linku ispod
OPŠTE POZNAVANJE FUNKCIONISANJA PRAVOSUDNOG SISTEMA
anketa

Alati Pristupačnosti